Sunday, March 17, 2013

FAKTA: HABBATUS SAUDA' & MADU

 

Fakta berkenaan MADU dan HABBATUS SAWDA

Fakta 1Keistimewaan madu lebah telah diabadikan oleh ALLAH S.W.T di dalam AL-QURAN yang bermaksud "Daripada perut lebah itu keluarlah minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya sebagai PENAWAR bagi manusia", (An-Nahl: 69)

Fakta 2
Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud:
"Tetaplah kamu berubat dengan HABBATUS SAWDA ini kerana sesungguhnya ia mengandungi bahan penyembuh bagi setiap penyakit kecuali maut" (H/R : Bukhari & Muslim)Fakta 3
World Apiculture Conference
yang diadakan pada 20-26 September 1993 di China mengakui bahawa
madu lebah mengandungi GLUKOSA dan FRUKTOSAN yang mudah dihadam. Apabila dicampur dengan air, ia meresap masuk kedalam darah dalam masa 7 minit dan dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh otak.Fakta 4Madu lebah juga mengandungi Vitamin B1, B2, B3, B5 dan Vitamin C di samping pelbagai zat logam seperti magnesium, potasium, kalsium, sodium, klorin, belerang dan zat besi. Pakar dari Poland memberitahu persidangan bahawa madu lebih berkesan dalam merawat Buasir, Penyakit Kulit dan Penyakit Puan.

Fakta 5
Ibnu Sina
dalam kitab besarnya "Al-Qanun Fi Al-Tibb" berkata: Habbatus Sawda boleh melancarkan pengeluaran darah haid wanita yang bermasaalah dalam hal ini juga ia bertindak seperti bom untuk menghancurkan batu karang yang ada pada buah pinggang dan tempat berkumpulnya air kencing. Caranya ialah Habbatus Sawda dicampurkan dengan madu dan air panas lalu diminum untuk beberapa hari.
Fakta 6
Ibn Qayyim Al-Jawziyah (691-751)
menulis dalam kitabnya yang cukup terkenal "Zad al Mi'ad Fi Huda Khayri Al Ibad": Jika Habbatus Sawda dihancurkan dan dicampurkan dengan madu, kemudian diminum dengan air panas, ia dapat menghancurkan batu karang yang terdapat dalam buah pinggang dan tempat berkumpulnya air kencing. Melancarkan keluarnya air kencing, darah haid dan susu ibu. Orang yang lumpuh sebelah badan maka dianjurkan supaya menyapu minyak Habbatus Sawda ke atas anggota badan. InsyaAllah akan sembuh dari lumpuh.
Fakta 7
The Journal of America Scientists
melaporkan, Habbatus Sawda bermanfaat untuk banyak penyakit kerana ia mengandungi anttihistamine (pencegah alahan), antioxidant (pencegah kerosakan sel), antibiotik (pembunuh kuman), antimycotic (antikulat) dan dilating effect (pengembang saluran pernafasan).
Fakta 8Kajian perubatan moden yang dilakukan oleh Dr. Peter Schleicher, seorang pakar dalam bidang imunologi di Munich mendapati bahawa minyak yang terdapat pada Habbatus Sawda boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

Fakta 9Dr. Micheal Tierre, penulis buku "Planetary Herbalogy" mendapati Habbatus Sawda mengandungi METASITOSTEROL. Ia adalah bahan ANTIKANSER yang berkesan.

Fakta 10Kamus kedoktoran "Larousse" menjelaskan bahawa Habbatus Sawda mengeluarkan angin dari perut, menambah ghairah seks dan melancarkan darah haid.
Fakta 11Madu berperanan sebagai agen antioxida yang mampu menghapuskan bahan-bahan radikal iaitupenyebab utama kepada penyakit-penyakit kronik.Fakta 12Kajian Dr. Susan Percival dari Jabatan Nutrisi manusia dan Sains Makanan, Universiti Florida, Amerika Syarikat, menujukkan madu lebah mengandungi pelbagai kandungan mineral dan vitamin seperti B6, Thiamin, Miacin, Ribotlorina dan asid pontohenic.
utk tempahan dan pembelian pelbagai jenis produk madu, habbatus sauda', cafe dan pelbagai produk bersumberkan madu, habbatus sauda' kismis dan pemakanan sunnah.

No comments:

Post a Comment